Kaksi avaruusalusta on aluksi kiinni toisissaan. Niitä yhdistävässä akselissa oleva pieni sähkömoottori alkaa pyörittää niitä vastakkaisiin suuntiin. Molemmista aluksista avataan lieat säilytyskeloiltaan. Tuloksena on kaksi vastakkaisiin suuntiin pyörivää sähköpurjealusta jotka varovaisen erottamisen jälkeen ovat valmiit lentämään itsenäisesti aurinkokunnassa.
Siamilaisten kaksosten menetelmä on taloudellinen koska siinä ei tarvita avaruuteen hylättäviä osia tai polttoainetta (aluksia yhdistävä akseli ja sähkömoottori painavat vain vähän). Pitkien liekojen tapauksessa huolenaiheeksi saattaa muodostua vastakkaisiin suuntiin ja suhteellisen lähellä toisiaan pyörivien liekojen törmäysriski, jos laite ei ole mekaanisesti aivan symmetrinen. Jos kauempana auringosta oleviin liekoihin kytketään avauksen ajaksi pienehkö jännite, sähköpurje-efekti työntää niitä hieman kaarelle ja poispäin auringosta, jolloin törmäysriskin pitäisi poistua.
Sähköpurjeen malli näytteillä Rikhardinkadun kirjastossa Helsingissä lokakuussa 2008. Mallin rakennus ja kuvaus: Markku Mäkelä/Ilmatieteen laitos.
Yksinkertainen liekojen avaus käyttämällä apuraketteja
Periaatekuva pyörivän sähköpurjealuksen lankojen avaamisvaiheesta. Yksinkertaisuuden vuoksi näkyviin on piirretty vain kahdeksan lankaa. Violetinsiniset pinnat ovat aurinkopaneeleita ja keltaiset viivat propulsiovarsia. Niiden päissä on pienet raketit joita käyttämällä systeemille saadaan haluttu pyörimisnopeus.
Nyt langat on avattu ja elektronitykki käynnistetty. Sininen viivoitus kuvaa tykin elektronisuihkua. Tässä vaiheessa pyörimisen käynnistämiseen tarkoitetut pienet raketit polttoainesäiliöineen on poistettu painon säästämiseksi. Aurinkotuuli taivuttaa lankoja ja aiheuttaa työntövoiman. Lankoja ympäröivät sähkökentät on kuvattu punaisilla katkoviivoilla.