logo
finnish english

Sähköinen aurinkotuulipurje (sähköpurje)

   
 

Sähköpurjehankkeet

   
   

 

Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikkö FORESAIL

Vuoden 2018 alusta olemme osa Suomen Akatemian Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan FORESAIL-huippuyksikköä. FORESAIL edistää avaruustoiminnan kestävyyttä parantamalla avaruussään havaintoja ja mallinnusta sekä (meidän osuus) kehittämällä plasmajarrutekniikan satelliittien alastuomiseksi tehtävän päätyttyä avaruusromun syntymisen välttämiseksi. FORESAIL:in on tarkoitus lennättää 3 piensatelliittia matalalla kiertoradalla, GTO-radalla ja aurinkotuulessa. Kaikissa satelliiteissa on Coulomb-lieka. Ensimmäisellä testataan satelliittien alastuomista, keskimmäisellä liean käyttöä tieteellisenä instrumenttina ja viimeisellä säköpurjetta. FORESAIL:in muut jäsenet ovat Helsingin ja Turun yliopistot sekä Aalto-yliopisto.


Aalto-1 opiskelijasatelliitti

100 m pitkä lieka lentää kesäkuussa 2017 laukaistussa Aalto-1 -satelliitissa. Odotamme satelliitin muiden kokeiden valmistumista ja satelliitin asennonsäätöjärjestelmän aktivoimista jotta plasmajarrukokeemme voi alkaa.


NASA HERTS-2 -hanke

Projektin kakkosvaiheessa NASA Marshall Space Flight Center pyrkii mittaamaan sähköpurje-efektin voimakkuutta plasmakammiossa.


NASA:n HERTS-1 -hanke

NASA Marshall Space Flight Center tutki sähköpurjeen soveltamista nopeaan lentoon heliopausin ulkopuolelle HERTS-projektissaan (Heliopause Electrostatic Rapid Transit System) 2014.


ESTCube-1 opiskelijasatelliitti

Virolaisessa ESTCube-1 -opiskelijasatelliitissa on hyötykuormana 10 m pituinen sähköpurjeen testilieka. Satelliitti laukaistiin 7.5.2013 Vega-kantoraketilla Euroopan avaruuskeskuksesta Kourousta Ranskan Guayanasta 667 km naparadalle ja se on Viron ensimmäinen satelliitti. ESTCube-1 -satelliitin tilannetta voi seurata ESTCube-1:n Facebook-sivulla.

ESTCube-erikoisnumero julkaistiin toukokuussa 2014 Proceedings of the Estonian Academy of Sciences -lehdessä jossa on 9 vertaisarvioitua artikkelia.

Vega-kantoraketin laukaisu sateisesta Kourousta 7.5.2013


ESAIL EU FP7-hanke

EU:n FP7-puiteohjelma rahoitti sähköpurjeen kehittämistä 1,7 miljoonalla eurolla vuosina 2011-2013. Tässä ESAIL-hankkeessa oli mukana yhdeksän laitosta viidestä maasta Euroopasta. Hankkeessa suunniteltiin ja rakennettiin sähköpurjeen avainkomponenttien laboratorioprototyypit TRL-tasolla 4-5.